השתלת שיניים היא טיפול שהופך נפוץ יותר ויותר, בעיקר בזכות העובדה שכולנו נחשפים לעוד ועוד סיפורי הצלחה. החומרים שמהם מיוצרים השתלים הדנטליים משתכללים כל הזמן, הרופאים שמציעים הליכי שיקום פה צברו ידע רחב היקף, וכל אלה מתורגמים גם לתוצאות טובות מאוד לטווח ארוך וגם למינימום תופעות לוואי וסיבוכים. גם למטופלים עצמם יש כמובן אחריות: התפקיד של מי שעבר או עברה השתלת שיניים הוא להקפיד על מילוי כל ההנחיות של הרופא המטפל. 4 טעויות נפוצות שכדאי מאוד להימנע מהן אחרי השתלת שיניים.
- עישון
אמנם לא קל להיגמל מעישון, פעולה שמייצרת גם התמכרות פיזית, גם צורך רגשי וגם אינטראקציות חברתיות, אבל אם כבר משקיעים סכום כסף לא מבוטל בהשתלת שיניים רצוי לעשות הכל כדי למקסם את סיכויי ההצלחה של ההליך – ואחד הצעדים המועילים ביותר הוא לוותר על סיגריות.
הסיבה לכך היא שבכל סיגריה יש המון כימיקלים מזיקים. הכימיקלים האלה, בין השאר, פוגעים ביכולת של הגוף להתאושש אחרי הליכים רפואיים שונים. בהקשר של השתלת שיניים, הנזק עלול לכלול שטפי דם באזור הפנים שלא נעלמים גם אחרי ימים רבים, וחמור מכך, כישלון בקליטת השתלים הדנטליים בעצם הלסת.
- מאכלים קשים וחמים בימים הראשונים אחרי ההשתלה
כשאוכלים אוכל חם, הוא כמובן מעלה את הטמפרטורה בתוך הפה. אחרי השתלת שיניים, טמפרטורות גבוהות עלולות להגביר את זרימת הדם באזור שסביב השתלים. הנזק האפשרי: דימום מוגבר, כאבים, נפיחות וגם עיכוב בריפוי של הרקמות הפצועות אחרי החדרת ברגי הטיטניום שהם השתלים הדנטליים.
מאכלים קשים עלולים להפעיל לחץ גדול מדי על השתל עוד לפני שהוא נקלט היטב בעצם הלסת. הימים הראשונים אחרי ההשתלה רגישים מאוד, וכל פגיעה, ולו הקלה ביותר, עלולה להזיז את השתל הדנטלי מהמקום שלו – ולגרום לגירוי, כאב, דימום ובמקרים חמורים אפילו צורך להוציא את השתל, להמתין לריפוי הלסת ולהתחיל את שיקום הפה מחדש (כי השתל חייב להיות בדיוק בנקודה הנכונה כדי לשאת את הכתר או הגשר בסוף התהליך).
- הזנחה של היגיינת הפה
לפעמים אחרי ההשתלה קשה לצחצח שיניים באופן מיטבי. למרות זאת, חשוב לא לוותר על היגיינת פה מושלמת: ויתור בשלב רגיש זה עלול להוביל להיווצרות רובד חיידקים בשיניים נוספות ובפה באופן כללי, והתוצאה תהיה זיהום גם באזור ההשתלה שעדיין לא החלים.
באופן כללי הקפדה על היגיינת פה מלאה מונעת אובדן שיניים, ומן הסתם אחרי שמשקיעים זמן, מאמץ וכסף בהשתלת שיניים, כדאי מאוד לשמור על אלה הקיימות.
- חזרה מוקדמת מדי לפעילות ספורטיבית
עוד טעות נפוצה היא פעילות גופנית אינטנסיבית זמן קצר מדי אחרי ההשתלה. הרצון לחזור לשגרת אימונים מובן, ויש כמובן תועלת רבה בפעילות גופנית, אבל רק כשהגוף באמת מוכן לכך, על סמך הנחיות מומחה שיקום הפה שביצע את ההשתלה.
באופן כללי החלמה לאחר השתלת שתלים דנטלים מחייבת גם תשומת לב לגוף ובפרט לחלל פה. בכל מקרה של סימן חריג, או אפילו חשש לאי תקינות, יש לפנות מיד לרופא המטפל כדי שתתבצע בדיקה מקצועית מקיפה.